T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ORDU / AKKUŞ - Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu

Konum

 

  konum                                                                                         

Doğa harikası ilçemizin, şirin Öğretmenevi´ne hoşgeldiniz.

Yaz kış ulaşım imkanı olan ilçemiz,Ünye ilçesine 60 km, Niksar ilçesine 45 km uzaklıkta Ünye-Akkuş-Niksar karayolu üzerindedir.

Adres  : Yazlıkbelen Mah. Atatürk Cad. No: 59  Akkuşa / ORDU 

Akkuş'un Tarihi

     Orta Karadeniz Bölgemizin iç ve dağlık kesiminde Akkuş topraklarında insan varlığı Milattan önceki dönemlere kadar uzanmaktadır.

     Tarihte Akkuş ilçesinin adından söz edildiği dönem 19. Yüzyıl sonlarına rastlamaktadır.1858–1892 yılları arasında, Sivas ilinin Samsun Sancağına bağlı "KARAKUŞ" adıyla bir yerleşim merkezinin resmi kayıtlarda yer almış olmasıyla ortaya çıkmaktadır.

     "KARAKUŞ" adı Oğuzların XI. Yüzyılda yurt kurmak gayesi ile Anadolu'ya göç etmeye başladıkları zamanda bu topraklara gelen Oğuz Boyları yerleşebilecekleri yerler ararlar. Yer aramakla görevlendirilen kişi "Bir yer buldum. Issız ve tenha. Gökyüzünde uçan kara kara kuşlardan başka hiçbir şey yok" Der.  Bunun üzerine aileler bugünkü Akkuş ilçesinin bulunduğu yere yerleşirler ve buranın adını "KARAKUŞ" koyarlar. 

    1892–1920 tarihleri arasında Karakuş Bucağı olarak Samsun ilinin Ünye ilçesine bağlı kalmıştır. 1920 yılında Ordu'nun il olması ile Ünye ilçesi ile birlikte Ordu iline bağlanmış ve 1954 yılına kadar da KARAKUŞ adı ile işlem görmüştür.

     4 Mart 1954 yılında çıkarılan 6324 Sayılı Kanun ile "AKKUŞ" adıyla ilçe olmuştur.

 Coğrafyası

      Yurdumuzun Orta Karadeniz Bölgesinin iç kesimlerinde yer alan Akkuş ilçesi Canik Sıradağlarının üzerinde 1640 metre yüksekliğe sahip olan Argan Tepesinin eteğinde ve küçük bir plato üzerinde kurulmuştur.

        Denizden 1300 metre yükseklikte bir rakıma ulaşan Akkuş ilçesi, Ünye-Niksar Devlet Karayolu üzerinde olup 632 km²' lik bir alana sahiptir.

  Tarihi Yerleri

    İlçenin Alan Köyü ile Erbaa ilçesi sınırında bulunan Kevgir Kalesi önemli bir tarihi eserdir. Ayrıca A.Dügencili, Kızılelma, Karaçal, Gökçebayır, Gedikli, Kurtboğaz, Yeşilgüneycik, Kuzköy, Çamlıca, Alan, Damyeri, Tuzak, Kuşçulu ve Haliluşağı topraklarında eski mezarlıklar, kiremit ve çömlek kırıntıları, taş köprü yıkıntıları, maden curufları ve yıkık duvarlar tarihi kalıntılardır.

 Turistik Değerler

      Argan Yaylası, Körük Tepesi başta olmak üzere doğal güzellikleri, yaylaları, ormanları, ırmakları, piknik yerleri, tarihi kalıntıları ile eşsiz bir güzellik sergileyen Akkuş ilçesi, kış mevsiminde kış sporları ve av turizmine uygun özellikleriyle, yaz mevsiminde serin havası, soğuk ve temiz sularıyla yaşanacak güzelliklere sahiptir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 14.03.2013 - Güncelleme: 04.12.2020 15:07 - Görüntülenme: 1880
  Beğen | 0  kişi beğendi